Државните знамиња на јужниот Балкан - State Flags of the Southern Balkans - Nacevski, Ivan (Македонски хералд - Macedonian Herald, 2021)
Под поимот знаме се подразбира ткаенина со точно определен дезен и бои на кое се истакнува симбол, а воедно и самото претставува симбол. Современите знамиња можат да се дефинираат и како парче платно или сличен материјал што истакнува ознаки на суверена држава, заедница, организација, вооружени сили, канцеларија или индивидуа. Знамето обично, но не секогаш, е издолжено и прицврстено со едниот крај на копје или јарбол (Britannica 2019). Науката што се занимава со проучувањето на знамињата и нивниот развој се вика вексилологија (Smith 1975). Науката што се занимава со создавање и дизајнирање знамиња се вика вексилографија (Smith 2001).