Оружјето како вексилолошки амблем на државните знамиња - Weapons as a Vexillological Emblem on National Flags - Nikola Stojanoski (Македонски хералд - Macedonian Herald, 2021)
Оваа анализа има за цел да изврши преглед на сите национални знамиња во светот кои имаат прикажано оружје на своето нациоанално знаме. Анализата не се ограничува на видот на оружјето, начинот на кое тоа е прикажани ниту пак по формата или концентот во чиј склоп припаѓа оружјето. Целта е да се увиди кои видови на оружја се избрани како дел од концептот на национално обележје, каква симболика е зададена на оружјето и во кратки црти да се прикаже мотивацијата за таквиот избор, доколку е возможно. Во светот има само петнаесет знамиња на држави на кои има приказ на оружје од каков било тип. Видовите варираат, начинот на приказ е шаренолик, а симболиката е дополнително разновидна. Грбот е клучниот фактор за прикажување на оружје на националното знаме.